Web Tasarım Ankara

 

’’ Türkü tadında bir Tiyatro oyunu’’

KİM DEMİŞ KARANLIK 2 perde

Yazan yöneten: Mehmet Tahir ikiler

Reji ast: Serkan Kaya

Müzik: Klasik Kemençe: Çağlar Toptaş, Bağlama: Kubilay Bal,

Ney: Güntay Karasu, Ritm: Emre Sazak, Vokal: Kubilay Bal

Işık ve Ses tasarım: Volkan SOYLU, Said YILMAZ, Durmuş GÖKMEN

Dekor uygulama: Kazım KOLCU, Ali İmran YILDIRIM,

 Mustafa BEDİR, Renan MUTLU, Adem PALA

Kostüm tasarım: Sevgi TERLEMEZ, Abdullah UZUN

Oyun süresi: 130 dk.

Oyuncular: İshak 2.TEKGÜL, Kadir ÇÖKLÜ, Görkem ÇETİN, Serkan YAŞAR,  Azer can OKUTAN, Ali SAĞ, Mehmet Tahir İKİLER, Serkan KAYA, Celal Murat USANMAZ, Korhan Enis Yavuz, Özlem İKİLER, Şevket ÇETİN, Abdullah GÜREL, Sevtap GÖKÇINAR, Hasan ERTEN, Mutlu mert AĞACIK, Özge AYDIN, Betül GÜNDÜZ, Ceren ÖZDEMİR, Beyzanur ÖZDEMİR, Mahmut ÇAKIR, Fatih PORSUK, Türkan nur YILMAZ, İbrahim YALÇINKAYA, Elasu GÜRKAN, Ali İmran YILDIRIM, Kazım KOLCU, Mustafa BEDİR, Renan MUTLU, Adem PALA,

Öğrenciler:

 

Konusu: Şu bir gerçektir ki; gözlerini yitiren Âşık Veysel, kaderin ona verdiği bu cezanın tecellisini dünyaya adi gözle değil, mana ve hikmet gözüyle bakmakta bulmuştur. Evet, gözleri görmedi ama onun kalbinden dünyaya bin bir göz açıldı. Kimilerine göre karanlıktı ama ona sorsanız küçük dünyasında açılan pencereyle gözleri görenlerden çok daha güzel şeyleri görür ve hissederdi… 

Hayatı sadık yari kara toprakta başlamıştı Veysel’in. Köyünün çevresindeki ejderha dağları dağlar her bahar çiçek açarken o imtihan dünyasında hep dert açan uzun ince bir yolun, iki kapılı bir hanın içinden gelip geçecekti ve vardır bir hikmeti diyerek susacak ve sabredecekti. Küçük Veyselin imtihanı dünyaya gelirken başlamıştı. Minik veysel günümüzün el üstünde tutulan narin çocukları gibi bir hastane köşesinde hemşirelerin kucağında doğmayacaktı. Gülizar ana, bir tarla dönüşü ağrılarına dayanamayıp 1894 yılının Ekim ayında bir çalılığın dibinde doğuruverecekti onu. Eteğine sarıp sarmalayacağı yavrusunu çorak damlı evinin tezek kokan ocağının önüne konulan ağaç beşiğe kadar zorlukla getirecekti. Ali ‘den sonra Babası Karaca Ahmet’in ikinci oğlu daha sonra doğacak olan ablası Elif’le ailenin üçüncü ferdinden biri olacaktı. İşte hikâyemiz o günlerin sıkıntısıyla mücadele eden o minik veyseli sahnemize taşıyacaktır. 

Oyunumuzu seyrederken kani olacağınız bir gerçekle karşılaşacaksınız. Gözlerini yitiren Büyük Usta Âşık Veysel, kaderin ona imtihan olarak verdiği sıkıntılara şükrederek hayata dünya gözüyle değil de, mana ve hikmetle bezenen gönül gözüyle bakmakta huzur bulmuştur. Evet belki ustanın gözleri görmedi ama onun kalbinden yayılan mısralar, insanlarımızın karanlık dünyalarına ışık tutabilecek yol rehberi olacaktı.

 

Aşık Veysel Kimdir

Aşık Veysel diğer bir adıyla ise Veysel Şatıroğlu 25 Ekim 1894 yılında Sivas ilimizde dünyaya gelmiştir. Çok büyük bir halk ozanı olmaktadır.

Veysel gözlerini Sivasın Sivrialan köyünde açmış annesini adı Gülizar babasının adı ise Ahmet idi ailece çiftçilik ile uğraşmaktaydılar. Aynı zamanda Veysel'in iki kız kardeşi daha bulunmaktadır ki o dönem oldukça yaygın olan çiçek hastalığı nedeni ile hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu hastalık nedeni ile hatta Aşık Veysel 7 yaşında iken gözlerini kaybetmiş olup kör olmuştur.

Aşık Veysel yaşamı boyunca bir çok esere imza atmış yaşamını ise 21 Mart 1973 yılında 78 yaşında iken kaybetmiştir.

 

 

 

 

 

 

’’Hak ile sabır dileyip’’

BİZE GELEN BİZDENDİR 2 perde

Yazan yöneten: Mehmet Tahir ikiler

Reji ast: Serkan Kaya

Müzik: Kemal GÜNÜÇ

Işık ve Ses tasarım: Volkan SOYLU, Said YILMAZ, Durmuş GÖKMEN

Dekor uygulama: Kazım KOLCU, Ali İmran YILDIRIM,

 Mustafa BEDİR, Renan MUTLU, Adem PALA

Kostüm tasarım: Sevgi TERLEMEZ, Abdullah UZUN

Oyun süresi: 130 dk.

Oyuncular: Kadir ÇÖKLÜ, Görkem ÇETİN, Serkan YAŞAR,  Azer can OKUTAN, Ali SAĞ, Mehmet Tahir İKİLER, Serkan KAYA, Celal Murat USANMAZ, Korhan Enis Yavuz, Gülay ÇETİN, Özlem İKİLER, Şevket ÇETİN, Abdullah GÜREL, Sevtap GÖKÇINAR, Mehtap MAMAN ÇÖKLÜ, Hasan ERTEN, Mutlu mert AĞACIK, Özge AYDIN, Ceren ÖZDEMİR, Beyzanur ÖZDEMİR, Betül GÜNDÜZ, Mahmut ÇAKIR, Fatih PORSUK, Türkan nur YILMAZ, Ali İmran YILDIRIM, Kazım KOLCU, Mustafa BEDİR, Renan MUTLU, Adem PALA

Öğrenciler:

 

Konusu: Anadolu’da başlayan ve özünde kardeşliği temsil eden Ahiliğin teşkilat halinde kurulmasında ve gelişmesinde Moğol saldırıları etken ve rol oynamıştır… Bu katliam derecesindeki saldırıların neticesinde batıya kaçan şehirli Türk esnaf ve sanatkârlar, Anadolu içlerine kadar ilerlemek zorunda kalırlar… Ahi Evran önce Kayseri’de sonra Kırşehir’de kurmuş olduğu ahi ocakları kalabalık göçlerle Anadolu’ya gelen esnaf ve sanatkârları maneviyat çatısı altında birleştirerek örgütlenmelerini sağlıyordu. Ahi merkezlerinde oluşturulan konuk evleri geceleri toplantı yerlerine sonrasında Ahî zaviyelerine dönüşüyorlardı. Bu çatılarda kendilerinden sonra gelenlerin, zorluk çekmeden kimseye yük olmadan tefecilere ve namerde el avuç açmadan alın teriyle yaşamlarını sürdürmeleri için onlara tezgâh ve alet alarak dükkân açmalarını sağlıyorlardı. Önce gelenler, sonra gelen çoğu; esnaf yahut sanatkâr, âlim, şair, tasavvuf ehli Alplere, gönül eri Alperenlere, Horasan erenlerine, kılıç eri gazilere, iş eri Ahîlere, ağaçerlere, abdallara, bacılara olmakla birlikte binlerce soydaşına kucak açıp mihmandarlık yapıyorlardı… İşte Oyunumuz bu düsturda rotasını çizerek seyircilerini o yılların çileli ama bir o kadar güçlü manevi havasına sürükleyecektir.

AHİ EVRAN KİMDİR?

Anadolu’da ahilik teşkilatının kurucusu olarak kabul edilen Ahi Evran, Azerbaycan’ın Hoy kasabasında dünyaya geldi. Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in zamanında burası bir Türk köyüydü. Ahi Evran da aslen Türk’tür.Uzun adı Nasir üd-din EbüI-Hakäyik Mahmud El Hoy’dur. Ancak bir gün herkesin korktuğu bir yılanın onu görünce uysallaşması sonucunda kendisine Evran lakabı verilmiştir. İlkokul eğitimini burada tamamlayan Ahi Evran daha sonra Horasan’a giderek burada çeşitli hocalardan dersler almıştır. Özellikle dönemin ünlü alimlerinden Razi’nin felsefe, Kuran ve Tefsir derslerini alarak kendisini geliştirmiştir.

Osmanlı Devleti’nin gelişiminde önemli bir pay sahibi olan Ahi Evran 93 yaşında vefat etti. Hayatını kazanmak için zanaat öğrenmiş ve bunları Anadolu’da gezdiği yerlerde insanlara öğretmişti. Nefse düşman, akla yakın ve faziletli bir kişiydi.

 

 

 

TİRYAKİGİLLERDEYİZ 2 perde-komedi

Yazan yöneten: İshak 2.TEKGÜL

Reji ast: Kadir ÇÖKLÜ

Işık ve Ses tasarım: Volkan SOYLU, Said YILMAZ, Durmuş GÖKMEN

Dekor uygulama:  Kazım KOLCU, Ali İmran YILDIRIM, Mustafa BEDİR,

Renan MUTLU, Adem PALA

Kostüm tasarım: Sevgi TERLEMEZ, Abdullah UZUN

Oyun süresi: 100 dk.

Oyuncular: İshak 2. TEKGÜL, Kadir ÇÖKLÜ, Görkem ÇETİN, Gülay ÇETİN, Serkan KAYA, Ali SAĞ, Azer can OKUTAN, Özge AYDIN, Betül GÜNDÜZ

 

Konusu: Günümüzde yaşayan, orta direkten bir aile... Evde herkesin bir tiryakiliği vardır. Sigara tiryakisi baba, TV hastası ve abur cubur düşkünü babaanne, temizlik hastası anne, teknoloji bağımlısı oğul, ilaç bağımlısı kız… Aileye zaman zaman dahil olan dedikodu tiryakisi komşu kadın ve at yarışı tiryakisi ev sahibi… Keyiflerimizi, takıntılarımızı, yanlışlarımızı ve kendi doğrularımızı, eleştirmeden, komik yanlarıyla gözler önüne seren bir oyun… Sudan bahanelerimizle yüzleşmek ve ağlanacak hailimize gülmek için… Tiryakigiller’e misafirliğe davetlisiniz…

 

 

 

 

 

’’uyuma mehmedim uyuma’’

VATAN İÇİN 2 perde

Yazan yöneten: Mehmet Tahir İKİLER

Reji ast: Kadir ÇÖKLÜ

Müzik: Tanbur: Haldun Kamran AYIKGEZMEZ, Bağlama: Ishak 2. TEKGÜL,

Klasik Kemençe: Çağlar TOPTAŞ, Kanun: Sinan YEŞİLYURT,

Ney: Güntay KARASU, Ritm: Emre SAZAK,

Vokal: İshak 2. TEKGÜL, Haldun AYIKGEZMEZ

Besteler: İshak 2.TEKGÜL

Işık ve Ses tasarım: Volkan SOYLU, Said YILMAZ, Durmuş GÖKMEN

Dekor uygulama:  Kazım KOLCU, Ali İmran YILDIRIM, Mustafa BEDİR,

Renan MUTLU, Adem PALA

Kostüm tasarım: Sevgi TERLEMEZ, Abdullah UZUN

Oyun süresi: 120 dk.

Oyuncular: Ömer Faruk NAS, Kadir ÇÖKLÜ, Görkem ÇETİN, Serkan YAŞAR,  Azer can OKUTAN, Ali SAĞ, Mehmet Tahir İKİLER, Serkan KAYA, Celal Murat USANMAZ, Korhan Enis Yavuz, Gülay ÇETİN, Özlem İKİLER, Şevket ÇETİN, Abdullah GÜREL, Sevtap GÖKÇINAR, Mehtap MAMAN ÇÖKLÜ, Hasan ERTEN, Mutlu mert AĞACIK, Özge AYDIN, Ceren ÖZDEMİR, Beyzanur ÖZDEMİR, Mahmut ÇAKIR, Fatih PORSUK, Türkan nur YILMAZ, Ali İmran YILDIRIM, Kazım KOLCU, Mustafa BEDİR, Renan MUTLU, Adem PALA

 

Konusu: Milletimizin her ferdi şartların en zor olduğu anlarda bile üstün cesareti, sabır ve metanetiyle Vatan için seve, seve peygamber ocağına koşmuştur.

Mehmetçiğimiz hiçbir mazeretin ardına saklanmaksızın, Allahuekber dağlarının üç bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında otuz derecelerde olmasına rağmen vatanına ve istiklaline kastedenlere karşı çelikten sinesini siper etmiştir.

Sarıkamış'ta Büyük kayıplar verilse de vatan uğruna çıkılan bu yoldan bir adım bile geri adım atmamış direniş ve mücadele azminin üstünlüğünü bizlere miras bırakmıştır. Şehitlik mertebesine ulaşan vatan evlatları Türk Milletinin bağrına defnedilmiştir.

Sarıkamış’ta yaşananlar, bizlere birer ibrettir. Vatan topraklarımızın en güçlü biçimde bugünlere gelmesinde emeği geçen bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, onların aziz hatırası önünde saygıyla eğilip sizleri bu destanı izlemeye davet ediyoruz..

 

 

KİTAP KURDU çocuk oyunu

Yazan yöneten: İshak 2.Tekgül

Reji ast: Serkan Kaya

Işık ve Ses tasarım: Volkan SOYLU, Said YILMAZ, Durmuş GÖKMEN

Dekor uygulama:  Kazım KOLCU, Ali İmran YILDIRIM, Mustafa BEDİR,

Renan MUTLU, Adem PALA

Kostüm tasarım: Sevgi TERLEMEZ, Abdullah UZUN

Oyun süresi: 50 dk

Yaş seviyesi: 6 ve 12

Oyuncular:  Görkem ÇETİN, Celal Murat USANMAZ

Mehtap Maman ÇÖKLÜ, Serkan KAYA, Özge AYDIN, Hasan EYLEN

 

Konusu: Kitap okumayı sevmeyen Yusuf, ödevini yapmak için kütüphaneye gitmek ve bir kitap okuyup özetini çıkarmak zorundadır. Çok sıkıcı bir yer olarak hayal ettiği kütüphane ona bambaşka bir dünyanın kapılarını aralar... Yusuf'u karşılayan kütüphaneci sıradışı bir insandır... Her kitabın bir kokusu, bir müziği olduğundan bahseden kütüphaneci, ona nasıl okuması gerektiğini de anlatır... Oyunda okumak istemediğimizde gözümüzde büyüyen kitapların nasıl küçülüverdiği gösterilir... Yusuf'un severek okuduğu bu hikayeyi onunla birlikte yaşarız... Kitap bittiğinde Yusuf artık artık tam bir kitap kurdu olmuştur...

 

 

 

 

 

 

 

 

EYVAH KÜMESTE TİLKİ VAR kukla oyunu

Yöneten: Serkan Yaşar

Reji ast: Şevket Çetin

Müzik: Kemal GÜNÜÇ

Işık ve Ses tasarım: Volkan SOYLU, Said YILMAZ, Durmuş GÖKMEN

Dekor uygulama:  Kazım KOLCU, Ali İmran YILDIRIM, Mustafa BEDİR,

Renan MUTLU, Adem PALA

Kostüm tasarım: Sevgi TERLEMEZ, Abdullah UZUN

Oyun Süresi: 50 dk

Yaş seviyesi: 4 ve 10

Oyuncular: Mutlu mert AĞACIK, Şevket ÇETİN,

Kukla oynatıcıları: Serkan YAŞAR, Şevket ÇETİN, Azer can OKUTAN, Hasan ERTEN, Abdullah GÜREL, Mehmet Tahir İKİLER, Özlem İKİLER

 

 

 

 

 

 

Konusu: Köyün en yaşlı bahçıvan amcası bir rahatsızlık nedeniyle evinden uzaklaşmak zorunda kalacaktır. Bunu fırsat bilen kötü kuş tekgöz kümesi ele geçirmek için planlar yapar. Kendini çok akıllı sanan tilki kötü kuşun tuzağına düşer ve bay horozun kümesindeki tavukların hevesiyle genç horozla işbirliği yapar… Bay horoz kötü kuş ve tilkinin tuzaklarını boşa çıkarır ve onlara şu nasihati verir

’’Bak kötü kuş; genç horozu kandırmayı başardıysan, onun saf ve beceriksiz olduğunu düşünmen hata! O Sadece sana hak ettiğinden daha fazla güvenmiştir o kadar… Hem bak sende kendine çok güvendiğin bütün bunlar senin başına geldi… Unutmayın En büyük aldanma, başkalarını aldattığını sanmaktır.

İşte oyunumuz bu sözlerin derinliğinde yelken açarak minik yüzlere tebessüm dolu vakit geçirtecektir.

Fotoğraflar
Videolar
 
Yorumlar


Hiç Yorum Yapılmamış. İlk yorumu siz yapın...