Web Tasarım Ankara

 İnsanın içinde işleyen her şey, dışında ifadesini bulur

Aristo,
Oyuncu başarganlık halini diri tutabilmelidir…
Tiyatro okullarında eğitim almak veya işin ustalardan özel dersler almak çoğu zaman oyuncunun başarganlık halini sahnede diri tutmasına yeterli olmayabiliyor. Tiyatro okulunda uzun yıllar eğitim alarak mezun olan bir oyuncu eğitimini demir tavında pişer misali sahnede pişiremiyorsa öğrendiği onca bilginin başarganlık halini sahnede ihtiva edemiyor demektir. Balık denizden çıktığı an kendisini nasıl balıkhanede bulu sözündeki manayı bilen bir oyuncu yeteneğinin zamanla körelmesini, ölmesini istemiyorsa yeteneğinin başarganlık halini hayallerinde zihninde ve bedeninde her daim diri tutması gerekir. Bunu yapabilmesi içinde sahnesini değişimlere, yeniliklere ve kaç yaşına gelirse gelsin zihnini öğrenmeye sürekli açık tutmalıdır. Sahnede karşımıza çıkabilecek en meşakkatli rollerin karakter analizleri hayallerimizden beslenirken irademizin başarganlık istek ve yönlendirmelerini ihmal edemeyiz.
Beden başarganlığı
Beden dilimiz duygu ve düşüncelerimizi göstermek için kullandığımı çehremiz, kollarımız, kafamız ve tüm bedenin hareketlerimizi kapsar. Bir başka ifadeyle işin uzmanları; beden dilimizin gözlerden dudaklara, ellerden ayaklara kadar her türlü duyusal, duygusal ve mantıksal ifadelerimizi kapsadığını söyler. Beden dilimizin başarganlığı bazen kontrolümüzün dışında gelişebilir. Günlük hayatımızda onca koşuşturmanın arasında farkında olmadan yaptığımız davranış ve hareketlerimizin belli bir anlamı olabilir. Örnek vermek gerekirse, ikili muhabbetlerimizde Kambur bir duruşumuz karşımızdaki kişiyle ilgilenmediğimiz ya da mutsuz olduğumuz anlamına gelebilir.
Ruh başarganlığı
Ruh hallerimiz hissediş ve davranış tarzımızı derinlemesine etkiler. O anki sıkıntı çözme davranışımız çözüm üretmeye başladığı zaman ruh halimizi vesveselerden uzak tutmak için çaba sarf etmeliyiz. Manevi açıdan bakarsak zaten vesvesenin bize değil faydası her zaman zararı dokunmuştur. Ya olmazsa diye vesveseye kapılan insan hem yapmış olduğu işte, onu ayakta tutan ibadetlerinde çelişkiye düşer ve o andan itibaren hiçbir şeyden haz almaz. Ruhumuzun çaresizlik prangası olan vesvese bizleri yanlışa düşürürken ve batıl yolların sapkınlıklarına saptırır. Hatta bazı durumlarda kangren haline gelen vesveseler neticesinde akli dengemizi dahi kaybedebiliriz. İşte böyle sıkıntılı durumlara hazırlıklı olmak istiyorsak ruhumuzun istirahatına çok dikkat etmeliyiz. Bu istirahatın başköşesine imanımızı yerleştirdikten sonra ruh estetiğimizin başarganlığının gelişmesine katkısı olabilecek resim, el sanatları, ebru, hat, saz, gitar, piyano gibi vs sanatsal faaliyetlerle muhakkak ilgilenmeliyiz. 
Ses başarganlığı
Vücut kıvraklığımızın diri kalması için spor yeterli olabilir ama Beden estetiğimizin gelişmesi için değişik teknikleri içeren dans dersleriyle muhakkak tanışmamız gerekir. Bunu yaparken
Oyuncunun kimliğini ortaya çıkaran ses kalitesini yükseltebilmesi için dil bilgisine ve dili nasıl kullanması gerektiğini bilmelidir. Ama bunun yanı sıra nota ve şans dersleri alarak ses aralıklarını geliştirebilir ve bu sayede gerektiğinde sahnede güzel bir şarkı söyleyebilme yeteneğine sahip olabilir. Ve hayata dair olan bu derslerin hemen hepsi sahne performansımızı arttıracak ve bu sayede sahne karakterimize giydirdiğimiz rolün her daim başarılı olmasını sağlayacaktır.
Oyuncu yeteneğini sürekli geliştirebilmesi için hayata dair gözlem gücünü çok iyi kullanması gerekiyor. İç dünyasında veya çevresinde yaşanan duygusal anları depolayan duygusal zekâsını diri tutmalıdır. Beden dilinin kuvvetini yerinde ve zamanında kullanabilmesi için çevresinde yaşananları etüt ederken onları suretinde arayıp çıkarması sürekli çalışması gerekir. Çünkü Oyuncu karakterine uygun olan ses ve vücut hareketlerini hissederek dışarıya çıkarabilmesi için dil yapısı önemlidir. Ve bu sayede oyun metnindeki kelimeleri doğru kullanmayı öğrenmelidir. Bunun içinde düş gücünü muhafaza eden duygu örtüsünü doğru açıp doğru kullanması ve söz dağarcığını doğru anlamlandırması gerekiyor. 
Önemli bir düşünür ‘ Dil anlamlara anlam katmak için bir oluktur adeta, fakat nereden sığacak oluğa deniz?’  söz dağarcığımızın beslendiği ana kaynak gönül gözümüz olduğu sürece, söz dağarcığımızı anlamlandırma telaşımız muhakkak azalacaktır.

TÜM HAKLARI SAKLIDIR,İZİNSİZ KULLANILMAZ

 
 
Yorumlar


Hiç Yorum Yapılmamış. İlk yorumu siz yapın...